Tips voor een betere work-life balance
Wie werkbaar werk zoekt, gaat op zoek naar een evenwicht tussen werk en privé. Dat is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend en voor heel wat werknemers een enorme uitdaging. Voor leidinggevenden en de organisatie vraagt dit ook aanpassingen en flexibiliteit naar werknemers toe.
Wat betekent het om een goede work-life balance te hebben en hoe begin je hieraan?
Als werknemer draag je zelf de grootste verantwoordelijkheid om je werk en privé balans te onderhouden. Daarnaast hangt het ook samen met de levensfase waarin je je als medewerker bevindt. Je gezinssituatie, het werk van je partner, je eigen job, … . Kortom veel factoren die een invloed kunnen hebben.
Wat is een goede work-life balance?
Een goede work-life balance is voor iedere persoonlijkheid anders. Tijdens onze loopbaanbegeleiding zien we over het algemeen volgende gemeenschappelijke onderdelen terug:
- Je hebt voldoende tijd om op een aangename manier tijd te maken voor je privéleven ( ruimte voor hobby’s, je gezin, je sociale omgeving enz. )
- Je job geeft je voldoening, zonder zwaar of te druk aan te voelen.
- Je hebt een duidelijk afgesproken werkkader
Wat zijn de symptomen van een slechte work-life balance?
Net zoals een goede work-life balance voor iedere persoon anders is, is dit voor een slechte work-life balance ook van toepassing. De ene persoon werkt liever met deadlines terwijl het voor de andere net verstikkend werkt.
De gemeenschappelijke emoties van een slechte work-life balance:
- Je weet niet waar je eerst aan moet beginnen
- Je hebt geen tijd voor jezelf, laat staan voor een privéleven
- Je hebt weinig energie
De eerste stappen naar een betere work-life balance
Het goede nieuws is dat je je eigen work-life balance voor een groot deel zelf in handen hebt. Dus jij bent ook de eerste persoon die hier iets aan kan veranderen.
Hoe begin je er aan?
- Stel prioriteiten: Je kan niet alles. Stel haalbare doelen waarbij je al je rollen kan combineren (gezin, job, hobby, ...).
- Maak afspraken over de inhoud van je werk en privé: Zo weet je welke taken onder jouw verantwoordelijkheid vallen. Dit zowel op de werkvloer als thuis. Dit zorgt voor duidelijkheid en rust.
- Verminder de druk in je hoofd: Druk ervaren is niet hetzelfde als druk hebben. Maak voor jezelf een verschil tussen werkelijke druk en de psychische druk. Denk eens na hoeveel tijd je besteed aan het zorgen maken dat je het druk hebt? Laat vervolgens meer gevoelens los. Een frisse wandeling onder de middag kan je misschien al helpen om deze emoties los te laten.
- Werk efficiënter: Zowel werk als privé. Je kan veel uren sparen door je tijd anders en/of efficiënter te benutten. Kijk naar de taken die je doet, hoeveel tijd je hieraan besteed, de volgorde waarin je ze doet en hoeveel tijd onderbrekingen en afleidingen kosten.
- Assertief zijn: Kom op voor jezelf en leer ‘neen’ zeggen zodat je niet overladen wordt met taken. Zo kan je je eigen grenzen bewaken.
- Plan tijd voor jezelf. Wat maakt jou gelukkig? Vaak denken we dat als we continu bezig zijn, dit ook zinvol is. Integendeel, juist door tijd te maken voor jezelf kun je ontspannen en komt er ruimte voor creativiteit, rust en plezier. Ons lichaam is niet gebouwd om 24 uur per dag bezig te zijn. Wist je dat we hier veel kunnen leren van dieren?
- Verminder stress: Stress zorgt voor de meeste gezondheidsklachten in onze samenleving. Onder stress denk je minder helder, en wanneer stress te lang aanhoudt tast het belangrijke lichaamsfuncties aan. Een verstoring in de werk en privé balans geeft vaak veel stress. Voor je het weet sta je de hele dag onder druk met alle gevolgen van dien. Wanneer je de werk en privé balans niet voor alle andere reden wilt herstellen, doe het dan in ieder geval voor je eigen gezondheid.
- Doorbreek negatieve patronen en overtuigingen: Vaak doen we dingen onbewust. Je kan dergelijke patronen en overtuigingen doorbreken. Ga voor jezelf na welke beperkende patronen en overtuigingen je hebt en doe er wat aan! Jij hebt je eigen toekomst in handen.
Hulp nodig bij je work-life balance?
Een goede work-life balans hebben hangt dus af van verschillende factoren. Soms is het besef er wel, maar weet je niet hoe je hieraan kan werken. Wees je dus zeer bewust van deze signalen, en onderneem tijdig de nodige stappen.
Op zoek naar de juiste gids op jouw professionele pad?
Om duurzame doelstellingen te realiseren, gaat ons team als ervaren gids op de arbeidsmarkt graag een stap verder. Of zeg gerust: een paar stappen. Afhankelijk van wat individuen en bedrijven nodig hebben op hun professionele pad.