De burn-out: iedereen heeft er een mening over, maar weinig mensen spreken echt met kennis van zaken. Dat is volgens Dominique Hendriks, erkend stress – en burnout coach bij Hura, de oorzaak van heel wat onterecht onbegrip. Weet jij hoe je best omgaat met een collega met een burn-out?

Er bestaan nog altijd heel wat misverstanden over wat een burn-out nu eigenlijk is. Bij een burn-out, een probleem dat hoofdzakelijk werkgerelateerd is, spreken we over een energiestoornis. Je wil eigenlijk nog heel graag, maar kan die activiteit gewoon niet meer aan. Wanneer je de aanleiding van de aandoening wegneemt – de werksituatie - kan iemand op andere domeinen vrij snel terug beter functioneren.

“Een burn-out kan je niet faken”

Laat die nuance nu net de belangrijkste reden zijn voor onbegrip bij collega’s. ‘Hij is met een burn-out thuis, en toch zag ik hem gisteren breed lachend op het voetbal’ of ‘werken lukt niet, maar in de Zumba-les is ze aanwezig’. Velen begrijpen niet dat mensen leuke dingen wel nog kunnen, maar blokkeren op of bij contact met het werk. Voor eens en voor altijd: voor mensen met een burn-out is het net heel belangrijk om juist die dingen te doen waaruit ze energie halen om het herstel te starten.

En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.

Herken de symptomen

Een burn-out valt natuurlijk niet uit de lucht. Typisch is dat de persoon die erop afstevent, pas als laatste inziet dat er een probleem is. Als collega kan je hierin zeker een rol spelen, door te letten op symptomen:

  • Mensen geraken niet meer uitgerust. Net na een normaal deugddoend weekend snakken ze al naar het einde van de week. Chronische vermoeidheid dus.
  • Mensen worden minder leuk in de omgang. Ze reageren overdreven kritisch, hebben lange tenen en gedragen zich opvliegend.
  • Mensen twijfelen aan zichzelf.

Tips om een burn-out te voorkomen

Merk je bij een collega deze symptomen op? Doe dan het volgende:

  • Geef positieve aandacht: luister zonder te oordelen. Minimaliseer niet en toon begrip.
  • Informeer je. Zorg dat je iets weet over burn-out. Oorzaken, gevolgen en symptomen.
  • Stel open vragen: probeer je collega voorzichtig bewust te maken van de situatie. Zeg niet wat er volgens jou aan de hand is, maar laat de persoon in kwestie het zelf ontdekken.
  • Vraag of je kan helpen: kleine dingen maken een groot verschil. Neem je collega klussen uit handen waarvan je weet dat ze moeite kosten. Zo maak je tijd vrij voor activiteiten die energie opleveren.
  • Toon waardering: geef positieve feedback. Een extra schouderklopje doet wonderen.

Blijf betrokken

Wanneer een collega effectief uitvalt met een burn-out, is het belangrijk om het contact niet te verliezen. Uiteraard hoef je de deur niet plat te lopen, maar regelmatig even informeren hoe het gaat is wel een goed idee. Stuur af en toe een berichtje, bel even, vraag of je eens mag langskomen. Zo krijgt je collega een goed gevoel. Vraag zeker niet wanneer hij of zij gaat terugkomen. Een burn-out ontstaat niet op een-twee-drie, herstellen heeft dus ook tijd nodig.

Herken je bepaalde zaken en wil je er graag met een onafhankelijk persoon over spreken? Dan kan een preventieve coaching om je veerkracht te verhogen en je stress onder controle te krijgen zeker een meerwaarde betekenen.

Neem vrijblijvend contact op om samen te bekijken welk traject het best bij je past.

Studiovision hura 231006 LR 069 SV9 0901 2

Nood aan een luisterend oor en professioneel klankbord?

Neem contact op met een expert van Hura.