Outplacement als hefboom na langdurige ziekte
Karoline werkte als sales assistent bij CKS Fashion toen in 2018 het verdict van borstkanker viel. Ze begon aan een langdurig en intens herstelproces. Twee jaar later ging de zaak, onderdeel van de FNG Group, failliet. Karoline was nog herstellende en kreeg als werkneemster outplacement aangeboden.
Ze tekende het garantie-attest (een attest waarmee een werknemer in ziekte het recht op begeleiding kan behouden gedurende de looptijd van het outplacement) om de begeleiding te kunnen starten van zodra ze er klaar voor was. Een paar maanden later liet ze haar coach Martine weten dat ze graag het outplacement wilde starten. Ze zag dit als een kans om opnieuw op zoek te gaan naar tewerkstellingsmogelijkheden afgestemd op haar interesses en met oog voor haar gezondheid.
“Door mijn ziekte voelde ik mij professioneel onzeker. Samen met mijn coach Martine gingen we op zoek naar mijn talenten. Ik voelde me op een dieper niveau begrepen. Zelfs in de kleine wereld waarin ik vertoefde door mijn ziekte, waren mijn talenten aanwezig. En Martine liet me zien dat ik die ervaring ook professioneel kon inzetten.Zo kregen mijn onzekerheden van het lange thuis zijn en ziek zijn een mooie plaats”.
Na een grondige zelfanalyse besloot Karoline om zich te heroriënteren. Werken met mensen en hooggevoeligheid als kernkwaliteit kwamen als een rode draad naar voren en dat spoor wilde ze volgen. Samen met Martine ging ze op zoek in de richting van een tewerkstelling als coach.
“Door het outplacement heb ik enorm veel over mezelf geleerd en ben ik op zoek gegaan naar wie ik wil zijn in het tweede deel van mijn leven. Martine heeft mij geholpen om terug te geloven in mezelf. Ze hielp mij om in kleine en haalbare stapjes te gaan, met respect voor mijn eigen grenzen.”
Met de steun en het vertrouwen van haar coach zette Karoline een nieuwe koers in. Via het opleidingsbudget van outplacement startte ze een opleiding tot kinder- en gezinscoach. De avondopleiding is zo georganiseerd dat ze voor zichzelf goed de balans kan houden, tussen opleiding, rust en gezin. Ze vulde de opleiding nog aan met een cursus professionele coachende vaardigheden.
Karoline leerde niet alleen haar eigen talenten aan te spreken maar ook haar eigen netwerk.
Zo begon ze met vrijwilligerswerk in het Huis van het Kind. De uren en taken zijn op maat van haar energie en mogelijkheden. Voortdurend luisteren naar haar eigen behoeften en communiceren wat ze nodig heeft, is een belangrijke les die ze heeft geleerd uit haar ziekteproces. Een betaalde job als onthaalbediende bij het Huis van het Kind behoort momenteel tot de mogelijkheden.
“Outplacement was voor mij de trigger om na mijn ziekte met een andere bril en een andere jas terug buiten te durven gaan.” Karoline
Op zoek naar de juiste gids op jouw professionele pad?
Om duurzame doelstellingen te realiseren, gaat ons team als ervaren gids op de arbeidsmarkt graag een stap verder. Of zeg gerust: een paar stappen. Afhankelijk van wat individuen en bedrijven nodig hebben op hun professionele pad.