Omgaan met ontslag: van verlies naar nieuwe mogelijkheden
Je ontslag krijgen is een ingrijpende gebeurtenis die veel emoties oproept: boosheid, verdriet, onzekerheid, teleurstelling... Iedereen gaat er anders mee om en ervaart ups en downs in de verwerking. Het is een uitdagend proces, maar het kan ook leiden tot nieuwe inzichten en kansen. Hoe geef je het een plaats en hoe creëer je nieuwe professionele perspectieven? In dit artikel helpen we je op weg.
Meer dan inkomensverlies
Je werk verliezen betekent niet alleen financiële zorgen; het raakt je op verschillende niveaus. Zo ervaar je ook …
- … een emotionele impact: je verliest niet alleen je werk, maar ook je vertrouwde collega's en dagelijkse routine. Dat verlies kan aanvoelen als rouw, met gevoelens van verdriet, boosheid of frustratie.
- … twijfels over de toekomst: ontslag kan je het gevoel geven dat je je koers kwijt bent. De onzekerheid over wat de toekomst brengt kan je tijdelijk uit balans brengen.
De ontslagcurve: de fasen van verliesverwerking
Verlies, en dat geldt ook voor jobverlies, wordt vaak ervaren in verschillende fasen, volgens de bekende rouwcurve van Kübler-Ross. Een normaal proces, waarbij de fasen ook door elkaar heen kunnen lopen en dus niet noodzakelijk in deze volgorde:
- Schok en ontkenning: ontslag komt soms onverwacht en kan onwerkelijk aanvoelen. Je vindt het moeilijk om te accepteren dat de situatie veranderd is.
- Boosheid en frustratie: je kunt je onterecht behandeld voelen of boos zijn op je werkgever. Emoties kunnen dan ook hoog oplopen in deze fase.
- Onderhandeling: je probeert misschien manieren te vinden om het ontslag ongedaan te maken of je zoekt naar alternatieven.
- Verdriet of depressie: het besef van het verlies kan diep doorwerken, wat kan leiden tot gevoelens van moedeloosheid of onzekerheid.
- Aanvaarding en herstel: uiteindelijk begin je je nieuwe situatie te accepteren en zie je kansen voor de toekomst.
Hoe geef je je ontslag een plaats?
Wat kun je concreet doen om je ontslag te verwerken en weer positief naar de toekomst te kijken?
- Geef jezelf tijd en ruimte om te rouwen: ontslag is een verlies, en de verwerking ervan vraagt tijd. Neem afstand als je dat nodig hebt.
- Praat met anderen: deel je gevoelens met vrienden, familie of zelfs collega’s. Je emoties uitspreken en eens kunnen ventileren maakt de last vaak lichter.
- Behoud structuur in je dag: het verlies van je dagelijkse werkritme kan verwarrend zijn. Door een dagelijkse routine in te voeren, creëer je stabiliteit voor jezelf.
- Zorg goed voor jezelf: fysieke en mentale gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende ontspanning.
- Zie het als een kans: ontslag kan ook nieuwe kansen en perspectieven bieden. Gebruik deze tijd om je dromen en ambities te (her)ontdekken. Misschien is dit wel het moment om te doen waar je altijd al van droomde (maar niet durfde of kon waarmaken).
Goed nieuws: je staat er niet alleen voor
Je hoeft deze moeilijke situatie niet alleen te dragen. Vaak kan een ‘blik van buitenaf’ je helpen om nieuwe inzichten en energie te vinden. Er zijn verschillende vormen van hulp en ondersteuning:
- outplacementbegeleiding: van omgaan met de eerste emoties en verbinden met lotgenoten (in collectieve begeleiding) tot talenten ontdekken en (nieuwe) vaardigheden ontwikkelen, met outplacementbegeleiding zet je stappen naar een nieuwe professionele toekomst. Dat kan individueel of in groep, afhankelijk van de aanvraag door je voormalige werkgever.
- loopbaanbegeleiding: wil je je oriënteren binnen je huidige expertisegebied of misschien het professionele roer helemaal omgooien? Loopbaanbegeleiding is een uitstekende manier om inzicht te krijgen in je drijfveren, je interesses, je sterktes … Zo krijg je een duidelijker en ruimer zicht op je loopbaanmogelijkheden.
- psychologische hulp: als je merkt dat het ontslag te zwaar weegt, kan professionele ondersteuning helpen om je emoties te verwerken en je weer op te richten.
- opleidingen en netwerken: door nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en je netwerk uit te breiden, boost je je zelfvertrouwen en vergroot je je kansen op een nieuwe job.
Hura staat aan je zijde
Bij Hura begrijpen we dat het verlies van een baan een grote impact kan hebben. Daarom bieden we persoonlijke coachingtrajecten op jouw maat om je te helpen je talenten opnieuw te ontdekken, je zelfvertrouwen te herstellen en je volgende carrièrestap te zetten.
Neem contact op voor outplacement- of loopbaanbegeleiding en neem je (professionele) leven weer in handen – op een manier die bij jou past.